North Country-


Denna kväll har jag ägnat mig åt att se filmen "North Country" som gick på kanal 5.
Det finns mycket som gjorde att jag blev tankspridd av den.
Jag blev arg,rörd,ledsen men mest av allt väckte den obehagliga minnen som jag nästan trodde jag blivit av med.



För er som inte har sett den så handlar det om en stark, ung kvinna med två barn som försöker försörja sig. Efter att ha blivit misshandlad av sin man bestämmer hon sig för att flytta tillbaka till sina föräldrar ett tag, tills den dagen då hon bestämmer sig för att jobba nere vid gruvorna. Vilket absolut inte är populärt. Låt mig påminna er om att detta skedde (ja,den är verklighetsbaserad) vid slutet av 80-talet.
Vilket betyder att det inte alls var längesen.

I vilket fall, det jobbar några kvinnor till vid gruvorna och som är vana vid att bli sexuellt trakasserade av männen eftersom de inte tycker att kvinnor borde jobba där.

~

Jag blir så arg,så ledsen.
Det påminner mig om när jag och min mamma efter ett BUP-samtal handlade i en klädaffär (detta var för några år sen).
Jag bestämde mig för att köpa en liten söt jeanskjol. Tydligen var den för kort, för mamma kom med kommentaren "Borde du verkligen ha på dig sånt efter vad som hänt?"
Jag tror det var då jag tappade respekten för mamma och vi fick en dålig relation till varandra.

~

När jag var på förhör första (och sista) gången så var de det första dom frågade vad för kläder jag hade på mig vid händelsen och om jag var alkoholpåverkad.
Vad har kläderna med saken att göra? Eller alkoholen? Har en man rätt att våldta en kvinna om hon råkar ha för kort kjol?
För vart går skillnaden isåfall? Rent centimervis?
En kvinna skall kunna gå omkring på stan spritt språngande naken utan att behöva bli våldtagen! Det finns inget som säger att hon vill bli det.
Hon skall inte "skylla sig själv".



Jag hade på mig armebyxor,kängor,vinterjacka och hade endast druckit cola.

Nöjd nu?






RSS 2.0